Цикл адаптаційних курсів

У нашому проєкті ми реалізуємо різноманітні ініціативи, які підтримують інтеграцію. Одна з них – це адаптаційні курси, початково заплановані для цільової групи проєкту. У ході проведення організаційних заходів з’ясувалося, що цей вид навчання потрібний і серед людей, що працюють у групі «Притулок», які також стали учасниками курсів. Курси проводились практично від початку проєкту – нещодавно, у жовтні, проведено 3 курси, у листопаді 2, що дозволило в результаті замкнути цикл із 12 курсів, запланованих у проєкті (таким чином заплановано навчити 120 осіб).

Теми, представлені на курсах, це, зокрема: соціальна та освітня системи, охорона здоров’я та соціальне забезпечення, доступ до ринку праці, характеристика воєводських установ, діяльність яких спрямована на інтеграцію мігрантів, польські традиції та культура. У рамках навчання учасники одержують пакет, що містить необхідну інформацію для полегшення контакту з установами для іноземців, а також дізнаються про права та обов’язки перебування на території Республіки Польща.

Організація та доступність таких курсів – важливий інструмент інтеграції. Знання, отримані мігрантами, дозволяють їм краще зорієнтуватися в новому середовищі, що призводить до певних позитивних ефектів, таких як легший доступ до ринку праці, уміння впоратись з процедурами, швидше розв’язання адміністративних питань, ефективніша організація повсякденного життя. Все це сприяє кращій та ефективнішій інтеграції.